Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αναμνηστική φωτογραφία έτους 2014-2015

Μια επίσης όμορφη χρονιά τελείωσε με αρκετά συναισθήματα χαράς ....... Ο "δρόμος μέσα στα αστέρια" για τους μαθητές έχει ξεκινήσει εδώ και 2,5 περίπου χρόνια......


Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, προετοιμασία έκλειψης ηλίου

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 μέλη της ομάδας μας συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν δοκιμές σύνδεσης τηλεσκοπίου και τηλεόρασης καθώς και φωτογράφηση του ηλιακού δίσκου. Μαθητές του σχολείου παραβρέθηκαν βοηθώντας και παρατηρώντας......








Παρασκευή 20/3/2015 : Το 3ο Γυμνάσιο «βλέπει» την Μερική Έκλειψη Ηλίου



Παρασκευή 20/3/2015 : Το 3ο Γυμνάσιο «βλέπει» την Μερική Έκλειψη Ηλίου

Η ομάδα αστρονομίας του 3ου Γυμνασίου συνεχίζοντας για 3ο χρόνο το έργο της και ακολουθώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλούς παρατήρησης του ήλιου (όπως έχουν διαμορφωθεί από την επιστημονική κοινότητα και όχι από την απλή ενασχόληση με την αστρονομία) πραγματοποίησε τις δοκιμές της και ήταν έτοιμη για την εκδήλωση.
Περίπου στις 10.45 της 20ης Μαρτίου 2015 ξεκίνησε η μερική έκλειψη για την Κομοτηνή (η έκπληξη ήταν από την προηγούμενη μέρα – το μεσημέρι της 19ης Μαρτίου …..) και ολοκληρώθηκε στις 12.58. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου έφτασε το 36,5% για την περιοχή μας.
Δυστυχώς ΔΕΝ  πραγματοποιήθηκαν όλες οι δράσεις που προγραμματίζαμε. Συγκεκριμένα ΔΕΝ πραγματοποιήθηκαν οι εξής :
α) παρατήρηση μερικής έκλειψης και ηλιακών κηλίδων με ηλιακό φίλτρο με τηλεσκόπιο
β) παρατήρηση μερικής έκλειψης και ηλιακών κηλίδων με ηλιακό φίλτρο σε πέτασμα
γ) παρατήρηση φάσματος ηλιακού φωτός με πρίσμα και φωτογράφησή του
δ) παρατήρηση μερικής έκλειψης μέσω σχισμών ή οπών με προβολή σε πέτασμα

Αλλά σε πείσμα των καιρών και των καιρικών φαινομένων (συννεφιά) πραγματοποιήθηκαν τα εξής :
α) Μέσω τηλεσκοπίου 4΄΄ με ηλιακό φίλτρο, ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο και reducer προβλήθηκε η μερική έκλειψη σε τηλεόραση από το προαύλιο στον αίθριο χώρο του σχολείου (για την εστίαση του ήλιου χρησιμοποιήθηκε μονόκυαλο)
β) Μέσω διαδικτύου προβάλαμε συνεχώς το σήμα από 2 τηλεσκόπια
        ι) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνώνω http://www.noa.gr
        ιι) Από τα νησιά Svalbard (Νορβηγία)
γ) Φωτογραφήθηκαν διάφορες φάσεις της μερικής έκλειψης με χρήση τηλεφακού, extender και ειδικού φίλτρου φωτογράφησης όσο το επέτρεπε ο καιρός.

Οι μαθητές που οργάνωσαν/βοήθησαν/συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια του φαινομένου ήταν οι 22 μαθητές της αστρονομικής ομάδας αλλά κατά διαστήματα παρακολούθησαν διάφορες φάσεις του φαινομένου και οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου (διαλλείματα και κενά λόγω ασθένειας καθηγητών).
Κατά την ολική φάση, πλησιάζοντας στη θέαση του ηλιακού στέμματος, ακούστηκε και το παραδοσιακό ….. 5,4,3,2,1, που ομολογουμένως ήταν αρκετά εντυπωσιακό φαινόμενο έστω και από το διαδίκτυο.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία, διότι προκάλεσε το σοβαρό ενδιαφέρον των μαθητών, δημιούργησε συναισθήματα πρωτόγνωρα και σίγουρα θα αποτελέσει ένα έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση.
Ευχαριστούμε τον κ. Γκοτζαρίδη Χρήστο, Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ4 για την υποστήριξη και την παρουσία του στην εκδήλωση, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδος που βοήθησαν με τον δικό τους διακριτικό τρόπο στην εκδήλωση αυτή.
Ευχαριστούμε το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης που διέθεσε μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Οι επόμενες μερικές ηλιακές εκλείψεις που έχουν «προγραμματισθεί από τον ήλιο τη Γη και την Σελήνη» είναι :
α) 21 Ιουνίου 2020 : μέγιστη κάλυψη 8% στις 07.33 το πρωί
β) 25 Οκτωβρίου 2022 : μέγιστη κάλυψη 33% στις 12.42 το μεσημέρι
γ) 22 Αυγούστου 2027 : μέγιστη κάλυψη 64% στις 11.33 το μεσημέρι
δ) 01 Ιουνίου 2030 : μέγιστη κάλυψη 88% στις 12.42 το μεσημέρι (δακτυλιοειδής)
ε) 20 Μαρτίου 2034 : μέγιστη κάλυψη 32% στις 12.51 το μεσημέρι

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί σχολεία της Βθμιας Εκπαίδευσης για την πόλη της Κομοτηνής αλλά λόγω της εγκυκλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ακυρώθηκαν οι μετακινήσεις μαθητών καθώς και η έξοδό τους σε ανοικτούς χώρους από τις 10.30 – 13.00.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πρασόπουλος Δημήτριος, φυσικός του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και Γ.Γραμματέας του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (http://www.astrothraki.gr)
Αν θέλετε να παρακολουθήσετε βίντεο της ολικής έκλειψης μπορείτε να δείτε εδώ από τα νησιά Svalbard (ανήκουν στην Νορβηγία)  http://live.slooh.com/stadium/live/the-total-solar-eclipse-of-2015.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ αξίζει σε αυτά τα παιδιά που ακολούθησαν τις οδηγίες και έπραξαν σαν πραγματικοί ερασιτέχνες αστρονόμοι ! Ολόψυχα ευχόμαστε καλή πρόοδο και καλή σταδιοδρομία.


Στους παρακάτω δεσμούς μπορείτε να διαβάσετε τι έγραψαν για το συμβάν και άλλα ενδιαφέροντα για την ερασιτεχνική αστρονομία :

Βίντεο από τις δραστηριότητες κατά την διάρκεια της μερικής έκλειψης :

Το blog της ομάδας αστρονομίας του 3ου Γυμνασίου:

Για το σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Έκλειψη Ηλίου στην αυλή του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής :


Τηλεσκοπική παρατήρηση της έκλειψης ηλίου στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Με υγεία να δούμε /δείτε και την επόμενη έκλειψη…..