Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

15 Ιαν 2017 : Δελτίο Τύπου : "Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό"




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό»

16  Ιανουαρίου 2017

Θα θέλατε να είστε αστροναύτης/κοσμοναύτης ; Θα θέλατε να ρωτήσετε ένα αστροναύτη που ταξιδεύει στο διάστημα για 6 μήνες και να ακούσετε ζωντανά την απάντησή του ; Θα θέλατε να γνωρίσετε την επιστήμη της αστρονομίας; Σας εξιτάρει ο ραδιοερασιτεχνισμός ;


  
Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά  !  Στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής ξεκίνησε το σχολικό έτος 2012/2013 ένας κύκλος προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με θέματα αστρονομίας/ παρατήρησης με τηλεσκόπια κτλ και τώρα πλησιάζει στον «φετινό τελικό προορισμό» του με μια πρωτόγνωρη εκδήλωση.

Σχεδιάσαμε, προγραμματίσαμε και θα πραγματοποιήσουμε τον Φεβρουάριο του 2017 σχεδιάζουμε στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής συνομιλία 18 μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου με ένα αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) που θα ταξιδεύει εκείνη τη στιγμή πάνω από «αστρονομικό ορίζοντα της Κομοτηνής».
Το σήμα του ISS θα ακουσθεί σαν…. India Sierra Sierra(ISS) …..στην αίθουσα του σχολείου.
Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα για μια ερώτηση και θα λάβει από τον αστροναύτη την απάντηση «ζωντανά» καθώς ο ΔΔΣ θα ταξιδεύει στον «κοντινό ουρανό». Η όλη διαδικασία της συνομιλίας θα έχει διάρκεια περίπου 6-8 λεπτά.
Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είχε υποβάλει αίτηση συνομιλίας με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το Νοέμβριο του 2013. Η αίτηση έχει εγκριθεί και αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι δοκιμές με την κατάλληλη καθοδήγηση. Η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει ανάλογα με το πρόγραμμα εργασιών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η πραγματοποίηση της επικοινωνίας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και απαιτείται συνέπεια, υπομονή, τεχνική, εμπειρία, κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και ενθάρρυνση για να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία.
Η επικοινωνία αυτή είναι μέρος του φετινού  προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» που πραγματοποιείται στο γυμνάσιο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πρασόπουλου Δημήτριου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη ζωή στον ΔΔΣ, ανακύκλωση στο διάστημα, την υγεία των αστροναυτών, δορυφόροι και παρακολούθησή τους, χρήση αστρονομικών χαρτών κ.α. (στο περσινό και φετινό πρόγραμμα). Μετά τις απαντήσεις που θα λάβουν θα καταγράψουν τα συναισθήματά τους, θα κατασκευάσουν ένα βίντεο που αφορά τις δραστηριότητες των αστροναυτών καθώς και τις ερωτήσεις/απαντήσεις. Αν προλάβουμε θα ασχοληθούμε και με άλλα αστρονομικά θέματα …….




Η όλη προσπάθεια της επικοινωνίας με τους αστροναύτες  υποστηρίζεται από τα μέλη των παρακάτω φορέων :
α) ARISS Europe, Amateur Radio on the International Space Station ARISS & AMSAT
ειδικότερα του μέντορα/συνεργάτη  Bertus Hüsken             http://www.ariss-eu.org/
THANK YOU   Bertus !
β) Συλλόγος Ραδιοερασιτεχνών Θράκης – SZ7TRC (ίδρυση 1997)
             http://www.sz7trc.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
       με την πρωτοβουλία του κ. Αχιλλέα Γιαγκίνη
γ) Συλλόγος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (ίδρυση 2004 http://www.astrothraki.gr)
με την καθοδήγηση και πρωτοβουλία του γεν. γραμματέα Δημήτριου Πρασόπουλου (φυσικού στο     3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής)
δ) Την προηγούμενη διευθύντρια (2012-2015) κ. Γεωργιάδου Κερατσώ  και τον τωρινό διευθυντή κ. Παπάζογλου Κωνσταντίνο.


Οι επικοινωνίες αυτές υλοποιούνται  με την συνεργασία των παγκόσμιων διαστημικών οργανισμών  μέσω   του ARISS-AMSAT, ΝASA, Russian Space Agency, ESA, CNES, JAXA, CSA, και έχουν σκοπό να διαδώσουν σε εμάς, τους αστροναύτες του διαστημόπλοιου Γη, ένα μικρό μέρος των δυσκολιών – επιτυχιών – δραστηριοτήτων του διαστήματος.

Ιστορικό Συνομιλιών έως σήμερα.
Οι τέσσερις προηγούμενες επιτυχημένες επικοινωνίες με την συνδρομή των μελών της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών από δημόσια σχολεία στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί  στις :
α) 11 Φεβ 2009 : 1ο και 2ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης http://www.ariss-eu.org/2009_02_11.htm όπου ο Πρασόπουλος Δημήτριος ήταν στους συνδιοργανωτές/ παρευρισκόμενους.
β) 16 Μαρ  2010 : 18ο  ΔΣ  Περιστερίου http://www.ariss-eu.org/2010_03_16.htm
γ)  3 Μαρ 2012 :   5ο ΓΕΛ Κατερίνης http://www.ariss-eu.org/2012_03_03.htm
δ)  28 Φεβ 2013 :  4ο ΔΣ  Χαϊδαρίου
Να αναφέρουμε και την επικοινωνία στις 29 Ιουλ 2006 (τηλεγέφυρα/ telebridge) σε παιδική κατασκήνωση των  υπαλλήλων της ESA σε  Space Camp στην Πάτρα http://www.ariss-eu.org/2006_07_31.htm
Το πρόγραμμα ARISS Europe λειτουργεί από το 2001 και μετείχαν έως σήμερα πάνω από 1000 σχολεία από όλο τον κόσμο από τα οποία τα 400 βρίσκονται στην Ευρώπη, 4 μόνο στην Ελλάδα έως σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε.

Προετοιμασία ερωτήσεων και εκδήλωση
Έμπειροι ραδιοερασιτέχνες της  Ροδόπης και  Ξάνθης  έχουν αναλάβει  το δυσκολότερο κομμάτι της ραδιοεπικοινωνίας με απευθείας σύνδεση. Χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό θα «σημαδεύουν» τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) που θα ταξιδεύει εκείνο το μικρό χρονικό διάστημα πάνω από την Λιβύη – κεντρική Μεσόγειο – Ελλάδα– Χερσόνησο της Κριμαίας. Το ταξίδι αυτό διαρκεί περίπου 6-7 λεπτά.
Οι 18 ερωτήσεις που έχουν επιλεγεί από τους μαθητές θα σταλούν για έλεγχο και τελική διαμόρφωση στο φορέα διαχείρισης. Η ακριβής ημέρα και ώρα της συνομιλίας θα προσδιορισθεί περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου με ακρίβεια σχεδόν δευτερολέπτου.
Η επικοινωνία ξεκινάει όταν ο Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2300 km Νοτιο-δυτικά της Κομοτηνής και θα ολοκληρωθεί όταν απέχει 2300 km Βόρειο-ανατολικά  της Κομοτηνής. Η ελάχιστη απόσταση που θα περάσει ο ΔΔΣ είναι στα 400 km (την ημέρα δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι).

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - ΔΔΣ (Ιnternational Space Station - ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ένα πρωτοφανές δείγμα συνεργασίας χωρών και επιστημόνων για το καλό της ανθρωπότητας. Οι διαστάσεις του είναι περίπου 110m Χ 50m X 20m.  Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000. Ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 28.000 km/h (ή περίπου 8 km/sec) σε ύψος περίπου 350-420 km από την επιφάνεια της Γης.
Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού την νύχτα. Συνήθως συντηρείται/κατοικείται από 6-9 αστροναύτες που εναλλάσσονται παραμένοντας από 3-6 μήνες ή έως 12 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες. Είναι μια επιστημονική διαστημική προσπάθεια όλων σχεδόν των διαστημικών οργανισμών του πλανήτη.
Χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα μέλη των πληρωμάτων του ΔΔΣ εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της ανθρώπινης βιολογίας, της φυσικής, αστρονομίας, μετεωρολογίας, ιατρικής κ.α.
Ο σταθμός είναι επίσης κατάλληλος για τον έλεγχο διαστημικών συστημάτων, εξοπλισμού και ανθρώπων που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. Συνήθως ότι  προετοιμάζεται και δοκιμάζεται εκεί σε 5- 10 χρόνια το βλέπουμε και στην καθημερινή μας ζωή.
Έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 200 αστροναύτες από 18 χώρες, και έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1900 διαφορετικά πειράματα/διαδικασίες από την αρχή της δημιουργίας του.




Από τους «πρώην κατοίκους» του ΔΔΣ, αξίζει να αναφέρουμε τον Ρώσο μηχανικό/πιλότο κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλο  (από ελληνίδα μητέρα) ο οποίος παρέμεινε πάνω από 200 μέρες στο διάστημα εκτελώντας αρκετούς διαστημικούς περιπάτους και 3 διαστημικά ταξίδια από το 2002 -2010.  Τον Μάρτιο του 2017 σχεδιάζεται να ταξιδέψει πάλι στον ΔΔΣ και να παραμείνει έως τον Μάιο του 2017. Καλό ταξίδι να έχουν όλοι τους.

Ο κοσμοναύτης που θα συνομιλήσουμε
Στις συνομιλίες αυτές συνήθως μετέχουν εκπαιδευμένοι κοσμοναύτες εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες ερωτήσεων/απαντήσεων. Η ομάδα των κοσμοναυτών που «κατοικούν» στον ΔΔΣ αυτή την εποχή αποτελείται από τους ακόλουθους έξι :
Shane R. Kimbrough  (Διοικητής ΔΔΣ, NASA), Sergey Ryzhikov (RSA), Andrei Borisenko (RSA), Peggy Whitson (επόμενη διοικητής, NASA), Oleg Novitskiy (RSA), Thomas Pesquet (ESA).


Οι πρώτοι 3 έφτασαν εκεί στις 28 Οκτωβρίου 2016 και θα μείνουν έως το Φεβρουάριο 2017  και οι τελευταίοι 3 έφτασαν στις 19 Νοεμβρίου 2016 και θα παραμείνουν έως τον Μάιο 2017.
Πιθανότατα οι μαθητές μας θα μιλήσουν με τον Thomas Pesquet (ESA) ο οποίος είναι Γάλλος (γεννημένος στις 27/2/1978). Πιλότος αεροσκαφών με 2000 ώρες πτήσης πολιτικών αεροσκαφών (Α320) με ειδικότητα την δυναμική των αεροσκαφών. Το 2010 ολοκλήρωσε την αστροναυτική εκπαίδευση στην ESA. Έχει μετέχει άλλη μια φορά σε αποστολή στο διάστημα. Θα παραμείνει περίπου 6 μήνες στον ΔΔΣ με τις αποστολές Expedition 50/Expedition 51. Η αποστολή Proxima που μετέχει θα εκτελέσει 50 επιστημονικά πειράματα  για την  ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και την CNES (Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία).



Ή με τον τωρινό διοικητή Shane  Kimbrough, NASA, γεννημένος στις ΗΠΑ,  στις 4/6/1967. Μηχανικός για τα διαστημικά λεωφορεία, με ειδικεύσεις στις θετικές επιστήμες και στη διαστημική  Από το 2006 εκπαιδευμένος αστροναύτης της NASA. Έχει μετέχει σε αρκετές ώρες διαστημικών περιπάτων και ταξιδιών.
Σύμπτωση : Ο Shane Kimbrough ήταν συνταξιδιώτης με την  Sandra Magnus στην αποστολή Expedition 17/18  στην συνομιλία που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου του 2009 στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Αλεξ/πολης (την 1η τότε συνομιλία από δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα)


Πιθανές ημερομηνίες/ ώρα επικοινωνίας και τροχιά

Σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό των τροχιών του ΔΔΣ  οι πιθανές ημερομηνίες επικοινωνίας του σταθμού με τους μαθητές είναι τον  Φεβρουάριο του 2017 .


  Ο  τωρινός διοικητής του ΔΔΣ  Shane R. Kimbrough  σε στιγμές χαλάρωσης





Η πιθανή τροχιά του ISS την 15 Φεβρουαρίου 2017

Τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε ξεκινήσει μια παρόμοια προσπάθεια στην Αλεξανδρούπολη. Παρόλα τα μικρά προβλήματα που εμφανίσθηκαν τότε (χάθηκε μια τσάντα εργαλείων στο διάστημα σε εργασίες εκτός σταθμού) και αλλάχθηκε η ημερομηνία επικοινωνίας 2 φορές, ….. η προσπάθεια ολοκληρώθηκε  (!) για πολλούς από εμάς συγκινητικά …….

Θερμές Ευχαριστίες
Αρωγοί στην όλη προσπάθειά μας θα είναι η διεύθυνση, οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής καθώς και αρκετοί εθελοντές των προαναφερόμενων συλλόγων. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και να τα καταφέρουμε, είναι ένα δύσκολο πείραμα, ένα δύσκολο εγχείρημα. Τα παιδιά μας θα τα καταφέρουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εμείς θα είμαστε δίπλα τους να τα θαυμάζουμε.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν μας ενθάρρυνε/υποστήριζε  ο έμπειρος ραδιοερασιτέχνης κ. Γιαγκίνης Αχιλλέας (εθελοντής συνεργάτης στην προσπάθειά μας) ο οποίος παρά τις αρκετές δυσκολίες επέμενε να συνεχίσουμε.
Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θα είναι λίγο …….

Σε επόμενη δημοσίευση θα σας κοινοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία και ώρα καθώς και οι ερωτήσεις των μαθητών μας. Επίσης θα σας κοινοποιηθεί και ένα link για να μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά και διαδικτυακά. 

 Για όλους όσους κυνηγάτε τα όνειρά σας …… πιστέψτε, προσπαθήστε, ευχαριστηθείτε το ταξίδι στη Γη και στον ουρανό ! Ταξιδιώτες του σύμπαντος είμαστε !
Ας είναι όμορφο το ταξίδι των μαθητών μας ! Με την χαρά των εμπειριών που αποκομίζουν μεγαλώνει η δική μας χαρά και γίνεται δάκρυα στα μάτια μας !

Πρασόπουλος Δημήτριος
καθηγητής Φυσικής στο 3ου Γυμνασίο Κομοτηνής
Υπεύθυνος του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων 
"Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό"




Φωτογραφίες : http://www.nasa.gov
                          http://www.heavens-above.com













ARISS: Talking to Astronauts

https://www.youtube.com/watch?v=Z-yHD9lVbH8&feature=youtu.be