Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Μια 3D απεικόνιση των Voyager

Μια 3D απεικόνιση των Voyager, της απόστασης που βρίσκονται, φωτογραφίες,video κ.α.

https://voyager.jpl.nasa.gov/

NASA-JPL-CIT

Μια όμορφη ιστορία από τα Voyager 1 & 2 ......

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ακτινοβολία Hawking

Ένας μαθητής μας θέλησε να μάθει μερικά πράγματα για την ακτινοβολία Hawking και μου ζήτησε
να βρω κάτι δύσκολο για να το διαβάσει .......

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟ
Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών
Τμήμα Φυσικής

Ακτινοβολία Hawking

Διπλωματική Εργασία του: Πιέρρου Ντελή
Υπεύθυνος καθηγητής: Κ. Αναγνωστόπουλος

http://www.physics.ntua.gr/~konstant/homepage/diplomatikes/13.Ntelhs.pdf

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ένας γρήγορος ουράνιος χάρτης για την πόλη της Κομοτηνής

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να ετοιμάσετε ένα χάρτη - αλλάζοντας ημερομηνία και ώρα, για την περιοχή της Κομοτηνής.
Περιλαμβάνει και τους ορατούς πλανήτες καθώς και αρκετούς αστέρες και αστερισμούς.

http://www.heavens-above.com/skychart2.aspx?lat=41.1209&lng=25.3945&loc=%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%AE+691+00%2c+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1&alt=38&tz=EET


Η παρακάτω "φωτογραφία" είναι "κακής ποιότητας για εκτύπωση" προτιμήστε να φτιάξετε μια άλλη εσείς σε μορφή pdf από τον παραπάνω δεσμό.


Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Πέμπτη, 29/03/18 : Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΝΟΕΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης και Επιστημών Θεσ/νίκη


Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο
ΝΟΕΣΙΣ –Κέντρο Διάδοσης και Επιστημών
Θεσ/νίκη
Σχολικό έτος 2017 - 2018 

Στα πλαίσια των προγραμμάτων αστρονομικού περιεχομένου που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2017-2018 οργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσ/νίκη.

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στις 07.30 ξεκινήσαμε από το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής,  περίπου 50 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές. Στις 11.15 φτάσαμε στο ΝΟΕΣΙΣ. Με ένα μικρό διάλλειμα αρχίσαμε την «περιήγηση» στους χώρους του ΝΟΕΣΙΣ.

Α) «Θαύματα του σύμπαντος» διάρκεια 30 λεπτά
Παρακολουθήσαμε μια προβολή στο Πλανητάριο – θόλο με τίτλο «Τα θαύματα του σύμπαντος». Κοιτάξαμε  βαθιά μέσα στο Διάστημα, μέσα από τα «μάτια» του Hubble Space Telescope, ταξιδέψαμε δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο και να γίναμε  μάρτυρες της γέννησης του Σύμπαντος.
Σε μια αστρονομική εξόρμηση που έκοβε την ανάσα, παρακολουθήσαμε το σχηματισμό γαλαξιών - αστέρων και θα εξερευνήσαμε ορισμένα από τα πιο θαυμαστά νεφελώματα και αστρονομικές δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.
Βρεθήκαμε  βρεθείτε στο εσωτερικό του δικού μας Γαλαξία και μέσα από μία ανεπανάληπτη περιήγηση στο Ηλιακό Σύστημα επιστρέψαμε στη Γη.


Β) «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον»
Περιοδική έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ, διάρκεια 45 λεπτά
Χωρισθήκαμε σε 2 ομάδες με αντίστοιχους ξεναγούς οι οποίοι σαν άριστοι γνώστες μας ταξίδεψαν περίπου 80 χρόνια πίσω στην εποχή της ανάπτυξης του Ηλεκτρομαγνητισμού. Εάν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, τότε «εφευρέτης του 20ου αιώνα» είναι ο Νίκολα Τέσλα.
Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Συναινούσε στη χρήση πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές από κακή χρήση. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Το έργο και την προσωπικότητα του μοναδικού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του.
Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.
Εντυπωσιακό και το πηνίο Tesla των εκατομμυρίων Volt  που βρίσκεται στο αίθριο του ΝΟΕΣΙΣ, συνοδευόμενο με μουσική που μας ταξίδευε σε μια διαστημική εποχή !
Μια στάση 1 ½ ώρας για φαγητό και ξεκούραση και στις 15.45 αναχώρηση για Κομοτηνή. Κουρασμένοι αλλά φορτωμένοι με αρκετές όμορφες εμπειρίες επιστρέψαμε στις 19.30.

Να μην αγνοήσουμε να αναφέρουμε τους εκλεκτούς φίλους που συναντήσαμε το Μιχάλη Π. και το Γιώργο Μ., να ευχαριστήσουμε και τους 2 ξεναγούς μας και όχι μόνο !
Οι συνοδοί καθηγητές : Πρασόπουλος Δημήτριος (Φυσικός), Ευαγγέλου Φωτεινή (Αγγλικών), Πάρτσια Ζωή (Χημικός), Κορώνας Ηλίας (Γεωλόγος)