Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 «Σελήνη, Δίας και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής




Πέμπτη 14 Απριλίου 2016
«Σελήνη, Δίας και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής»

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 διοργανώσαμε μια μεγάλη δραστηριότητα με τους μαθητές του προγράμματος «4th year my friend : astronomy & ISS» και όχι μόνο.
H δραστηριότητα περιελάμβανε:
14.10 -15.00 : Οργάνωση της νυχτερινής δραστηριότητας, χάρτες Σελήνης, κλήρωση βιβλίου αστρονομικού περιεχομένου. Ενημέρωση για την διέλευση του Ερμή στις 9 Μαίου 2016.

17.00 – 20.00 :
α) Πρόγραμμα αστρονομίας Cartes du Ciel , τρόπος χρήσης, βασικές δυνατότητες/τρόπος λειτουργίας, οργάνωση παρατήρησης, αστερισμοί, αντικείμενα παρατήρησης, ουράνιος θόλος με Η/Υ

β) Πρόγραμμα παρατήρησης Σελήνης (Virtual Moon Atlas) : τρόπος χρήσης, βασικές δυνατότητες, αντικείμενα παρατήρησης, κρατήρες / θάλασσες / οροσειρές.

γ) Παρατήρηση ηλιακών κηλίδων με «προβολή σε πέτασμα» χρησιμοποιώντας ένα «ιστορικό» μονόκυαλλο που έχει κατασκευασθεί πριν από 35 χρόνια (8-24 Χ 40) . Είδαμε μια ηλιακή κηλίδα (Νο 2529)
Μπορείτε να την δείτε και εσείς στο αρχείο ηλιακών κηλίδων του τηλεσκοπίου SOHO http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/synoptic/sunspots_earth/sunspots_512_20160414.jpg
Τις ηλιακές κηλίδες που υπάρχουν τώρα μπορείτε να τις δείτε και εσείς στο : http://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/
Παρόλο που το μονόκυαλλο «δεν σου γεμίζει το μάτι» κατάφερε με ένα απλό τρόπο να πετύχει το σκοπό του και να εντυπωσιάσει με τον τρόπο του.

δ) Εκμάθηση χρήσης/εγκατάστασης τηλεσκοπίων  : το ένα διοπρικό 4” σε ισημερινή στήριξη (εστιακής απόστασης 900mm)  και το άλλο τύπου dobsonian 8”  εστιακής απόστασης 1200mm (με παραχώρηση χρήσης από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης)

ε) Κατασκευή ενός «πρόχειρου χάρτη του ουράνιου θόλου» για τις 15 Ιουνίου (αυτό ήθελαν να κατασκευάσουμε) και απόδοση στους μαθητές για καλοκαιρινή χρήση.

20.00-21.50
α) Προσπάθεια ανεύρεσης Ερμή, Δία με οπτική παρατήρηση από τις 20.00. Στάθηκε ιδιαίτερα δύσκολο και μόνο κατά τις 20.20 καταφέραμε να εντοπίσουμε το Δία και κατά τις 20.40 τον Ερμή.

β) Σελήνη, Δίας .Οι μαθητές άρχισαν να χειρίζονται τα 2 τηλεσκόπια παρατηρώντας στην αρχή τη Σελήνη με διάφορες μεγεθύνσεις από Χ100 έως Χ 360. Αργότερα σημαδέψαμε το Δία με μεγεθύνσεις από Χ45 έως Χ120.
Οι δορυφόροι του Δία εύκολα ορατοί και μαζί με ένα αστέρι του καταλόγου HD έμοιαζε να βλέπουμε 5 δορυφόρους. Το φύλλο παρατήρησης του Δία δόθηκε σε έναν από τους μαθητές που έδειχνε ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον («τιμήν ένεκεν») καθ όλη την διάρκεια του προγράμματος για φέτος.
Στην Σελήνη εστιάσαμε το ενδιαφέρον στο φαράγγι των Άλπεων αν και ήταν περίπου κατά τα ¾ ορατό (πάνω στην διαχωρίζουσα της Σελήνης σκοτάδι/φώς).
Με την αυξημένη μεγέθυνση παρατηρήσαμε την διαχωρίζουσα της Σελήνης με ένα δυνατό προσοφθάλμιο και χρήση barlow lens Χ1,5.

γ) Στη συνέχεια «παίξαμε» με τους αστέρες Alcor και Mizar της Μεγάλης Άρκτου ψάχνοντας να δούμε πόσοι είναι με γυμνό μάτι και με τηλεσκόπιο.

δ) Ακολούθησε μια γρήγορη ουρανογραφία στους αστερισμούς της Μεγάλης Άρκτου, Μικρής Άρκτου και μερικούς βασικούς αστέρες που ήταν ορατοί. Η φωτορρύπανση της περιοχής μας εμπόδισε να κάνουμε ουσιαστική εκμάθηση, αλλά κάτι καταφέραμε. Τρόπος ανίχνευσης πολικού αστέρα και βορρά του τόπου, ήταν μια διαδικασία σχετικά γνωστή σε μερικούς μαθητές.

ε) Στις 21.20 στρέψαμε τα μάτια μας δυτικά (όσοι είχαμε απομείνει, καμιά 15αριά) και περιμέναμε να εμφανισθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός/ISS. Ακριβέστατος στο ραντεβού το βρήκαμε  στις 21.34 περίπου και τον παρακολουθήσαμε για περίπου 3 λεπτά. Χαιρετήσαμε αλλά «δεν μας είδαν» οι κοσμοναύτες που τον επανδρώνουν, αλλά εμείς τους είδαμε !!!! Χειροκροτήματα για την προσπάθεια και την επιτυχία ! Σιγά μην την γλύτωνε με φωτεινότητα περίπου σαν τον Δία !!!
Το φύλλο παρατήρησης του Διεθνούς ISS δόθηκε επίσης σαν αναμνηστικό για τους μαθητές.
Αναμνηστικές φωτογραφίες από την δραστηριότητα δεν βγάλαμε πολλές (μόνο δύο) σημασία έχει οι μαθητές να κρατήσουν στην μνήμη τους αυτά που είδαν (άλλωστε κάποιοι κάτι κατάφεραν με τα κινητά τους πάνω στα προσοφθάλμια).
Παρόλο που η συμμετοχή των μαθητών δεν ήταν μεγάλη (περίπου 50 συμμετείχαν συνολικά), έχει ιδιαίτερη σημασία ότι όσοι συμμετείχαν έμειναν πολύ ευχαριστημένοι, μερικοί ενθουσιασμένοι.
Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι ήρθαν στην δραστηριότητα και 2 μαθητές από το περσινό πρόγραμμα αστρονομίας αν και το έμαθαν την τελευταία ημέρα και μάλιστα εκτέλεσαν υπέροχα τους χειρισμούς του ενός τηλεσκοπίου όταν χρειάσθηκε.
Θερμά ευχαριστούμε τον διευθυντή κ. Παπάζογλου Κωνσταντίνο και την υποδιευθύντρια κ. Σαλαμβά Αικατερίνη που συνέδραμαν και υποστήριξαν την προσπάθειά μας.
Τελειώνοντας να καταγράψουμε ότι η εκδήλωση πέτυχε το σκοπό της. Απογείωσε τα όνειρα μερικών μαθητών, φύτεψε παρατηρησιακές/τηλεσκοπικές εμπειρίες και εικόνες στο μυαλό τους, καθώς και  συναισθήματα χαράς με την θέαση/ανακάλυψη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού….. Ας είναι χαρούμενα τα όνειρά τους και εμείς να θαυμάζουμε τις επιτυχίες τους.
Την ευθύνη της δραστηριότητας είχε ο καθηγητής Φυσικής Πρασόπουλος Δημήτριος του 3ο Γυμνασίου Κομοτηνής.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου