Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

24ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2019

ΘΕΜΑ: «24ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2019» Σχετικά έγγραφα: τα με αρ. πρ. 204360/Δ2/27-11-2018 και 182707/Δ2,Δ4/30-10-2018 εισερχόμενα έγγραφα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 56/22-11-2018 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τον 24ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2019 για το σχολικό έτος 2018-2019 που προκηρύσσει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.


 2 Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών/τριών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους. Ο Διαγωνισμός Αστρονομίας διεξάγεται τόσο στα Λύκεια όσο και στα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα.

Οι φάσεις του διαγωνισμού θα είναι δύο (2) για τα Γυμνάσια και τρεις (3) για τα Λύκεια. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους/στις μαθητές/τριες Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.
Σύμφωνα με τις δύο οργανώτριες αρχές του Διαγωνισμού ορίζονται ως Μέλη της Επιτροπής του 24ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2019, οι κάτωθι: 1. Σειραδάκης Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής Α.Π.Θ. (Τιμής Ένεκεν ως Μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας - Αστροφυσικής) 2. Μαυρομμάτης Δ. Κων/νος, Μαθηματικός – τ. Λυκειάρχης (ως Πρόεδρος της δεύτερης διοργανώτριας αρχής της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος) 3. Ζαχείλας Λουκάς, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ως εκπρόσωπος της πρώτης διοργανώτριας αρχής) 4. Ξενάκης Χρίστος, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών (ως Αντιπρόεδρος της δεύτερης διοργανώτριας αρχής και έμμεσα σχετιζόμενος με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση)

 Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι το Ηλιακό μας Σύστημα, οι Αστέρες, οι Γαλαξίες, το Σύμπαν, η Ουράνια Σφαίρα, τα Τηλεσκόπια, η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις. Οι φάσεις του διαγωνισμού θα είναι ως εξής: Στην πρώτη (1η ) φάση του διαγωνισμού, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές/τριες Λυκείου και Γυμνασίου. Η 1 ηφάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9.00-12:00 π.μ. σε διάφορα Λύκεια και Γυμνάσια της χώρας. Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται και διορθώνονται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. Στη φάση αυτή, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές/τριες των τριών τάξεων των Λυκείων και, παράλληλα, όλοι οι μαθητές/τριες των τριών τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, με διαφορετικά 3 θέματα.
Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις (3) ώρες και θα διενεργηθεί με την ευθύνη μιας Τοπικής Επιτροπής Καθηγητών που θα ορίσει ο/η Διευθυντής/ντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής, οι καθηγητές της οποίας εθελοντικά θα προσφέρουν την υπηρεσία τους στον διαγωνισμό. Δηλώσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στους/στις Διευθυντές/ντριες των Γυμνασίων και των Λυκείων τους μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2019. Στη συνέχεια ο/η Διευθυντής/ντρια του Γυμνασίου/Λυκείου οφείλει να στείλει έγγραφο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τα ονόματα των μαθητών/τριών που δήλωσαν συμμετοχή, ούτως ώστε η Διεύθυνση να γνωρίζει από πριν τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων/ουσών και να ορίσει το Εξεταστικό Κέντρο με τον αντίστοιχο αριθμό επιτηρητών.

Oι Διευθυντές/ντριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να στείλουν στον κύριο Λουκά Ζαχείλα (zachilas@uth.gr), που είναι μέλος της Επιτροπής του Διαγωνισμού, το σχετικό έγγραφο όπου σημειώνεται το σχολείο (Εξεταστικό Κέντρο) στο οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός, καθώς και το e-mail, το τηλέφωνο και το fax του συγκεκριμένου σχολείου. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από το Εξεταστικό Κέντρο βαρύνουν αποκλειστικά τον/την διαγωνιζόμενο/η, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα θέματα του διαγωνισμού θα σταλούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) στις 8:50 π.μ., το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που θα έχει δηλωθεί με το σχετικό έγγραφο της Τοπικής Επιτροπής του Διαγωνισμού. Τα θέματα θα περιέχονται σε αρχείο μορφής PDF (για το οποίο απαιτείται η παρουσία του Acrobat Reader ή συμβατού αναγνώστη αρχείων PDF εγκατεστημένου στον Η/Υ). Σε περίπτωση κωλύματος παραλαβής των θεμάτων (λόγω ηλεκτρονικού προβλήματος του Η/Υ του σχολείου ή εν γένει του διαδικτύου), ο/η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον κ. Κων/νο Μαυρομμάτη (τηλ. 24.210 - 46.253 ή 24.210 - 51.061), μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμού, για να αποσταλούν τα θέματα μέσω fax. Οι μαθητές/τριες οφείλουν να γράψουν στο άνω μέρος της κόλλας απαντήσεων το ονοματεπώνυμό τους, το οποίο πρέπει οι επιτηρητές/τριες να το καλύψουν με αδιαφανές αυτοκόλλητο (αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις).

Μετά το τέλος της τρίωρης εξέτασης, τα γραπτά των μαθητών/τριών τοποθετούνται σε φάκελο, χωριστά των μαθητών/τριών Λυκείου από του Γυμνασίου, και αποστέλλονται με τις ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ (με χρέωση της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος), στη διεύθυνση της Επιτροπής του Διαγωνισμού (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, 383 33, Βόλος), για τη βαθμολόγηση και την έκδοση των αποτελεσμάτων. Άριστα (20 μονάδες) παίρνει όποιος/α απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και λύσει όλες τις ασκήσεις. 4 Οι περίπου τριάντα (30) πρώτοι/ες μαθητές/τριες Λυκείου και οι περίπου δεκαπέντε (15) πρώτοι/ες μαθητές/τριες Γυμνασίου θα κληθούν να συμμετάσχουν στη 2 η φάση του διαγωνισμού.
Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Διαγωνισμού (contest.astronomos.gr) και θα αποσταλούν, επίσης, μέσω email, σε όλες τις Τοπικές Επιτροπές, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. H δεύτερη (2η ) φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (Γεωργίου Καρτάλη 72 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) την Κυριακή 10 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00-15:00 το μεσημέρι, με την απόλυτη ευθύνη της Επιτροπής του Διαγωνισμού.

Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον/την διαγωνιζόμενο/η, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι μαθητές/τριες που θα πετύχουν και στη 2 η φάση του διαγωνισμού θα είναι οι νικητές/τριες του 24ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2019 και θα κληθούν να παραλάβουν τα βραβεία και τους επαίνους τους, καθώς και τις τιμητικές διακρίσεις των σχολείων τους, σε ειδική πανηγυρική τελετή, που θα διοργανωθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ειδικά για τους μαθητές/τριες του Λυκείου, υπάρχει και η τρίτη (3η ) φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 6-7 Απριλίου 2019. Η συγκεκριμένη φάση αφορά όσα παιδιά του Λυκείου επιθυμούν να στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Η 13η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας –Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία από 26 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2019. Στη φάση αυτή θα κληθούν οι δέκα (10) πρώτοι/ες μαθητές/τριες Λυκείου της 2 ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», οι οποίοι/ες θα συγκεντρωθούν στον Βόλο. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον/την διαγωνιζόμενο/η, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Κατά τη φάση αυτή, οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν σε τρία μέρη: α) στο Θεωρητικό Μέρος, στο οποίο θα κληθούν να λύσουν προβλήματα μικρής και μεγάλης ανάπτυξης, β) στην Ανάλυση Δεδομένων, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν σε πρόβλημα, στο οποίο θα έχουν δοθεί αστρονομικά δεδομένα και γ) στο Παρατηρησιακό Μέρος, που θα γίνει σε υπαίθριο χώρο, στο οποίο οι μαθητές/τριες θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, που θα αφορούν τα τηλεσκόπια, τη χρήση των τηλεσκοπίων και 5 την ουρανογραφία. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εξέταση θα γίνει σε αίθουσα με κατάλληλα διαμορφωμένα θέματα.
Η κατάταξη των μαθητών/τριων θα γίνει με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας στα τρία αυτά μέρη. ΒΡΑΒΕΙΑ 1) Οι πέντε (5) μαθητές/τριες του Λυκείου που θα έλθουν πρώτοι/ες (δηλαδή από τον/την 1 ο/η έως τον/την 5 ο/η) στην τρίτη (3η ) φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», ηλικίας κάτω των 20 ετών (μέχρι την 30η -06-2019) και ανεξάρτητα από φύλο, θα κληθούν να συγκεντρωθούν στον Βόλο για ειδική προετοιμασία.

Η ανακοίνωση του προγράμματος της εκπαίδευσης θα γίνει αργότερα (εντός της σχολικής χρονιάς). Εάν κάποιος/α απουσιάσει από την εκπαίδευση σε ποσοστό άνω του 25% των συνολικών ωρών, αυτομάτως αποκλείεται από την Ομάδα. Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών/τριών, καθώς και οι ίδιοι οι μαθητές/τριες θα κληθούν να υπογράψουν σχετική δήλωση του Κώδικα Συμπεριφοράς Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας-Αστροφυσικής.
 Η μη συμμόρφωση κάποιου/ας μαθητή/τριας με τις αναγραφόμενες υποχρεώσεις (και μετά από προσωπική ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα του/της) θα αποκλείεται από την Ομάδα και θα έχει μελλοντικές κυρώσεις σχετικά με την (πιθανή) συμμετοχή του/της στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας του επόμενου έτους. Η προετοιμασία των μαθητών/τριών θα γίνει από καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και από πεπειραμένους καθηγητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ερασιτέχνες αστρονόμους.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας θα γίνουν διαγωνίσματα εφ΄ όλης της διδαχθείσας (και εξεταστέας στην Ολυμπιάδα) ύλης. Όσοι/ες συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 50% της συνολικής βαθμολογίας και επιδείξουν (όπως αναφέρθηκε) αξιοπρεπή συμπεριφορά συνεργασίας, θα στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής και θα λάβουν μέρος στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Να τονισθεί, επιπλέον, ότι οι μαθητές/τριες-μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη Διεθνή Ολυμπιάδα, θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζουν τους κανόνες του Κώδικα Συμπεριφοράς Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας - Αστροφυσικής και σε περίπτωση που οι διοργανωτές/τριες της Ολυμπιάδας ή οι αρχηγοί της αποστολής διαπιστώσουν παραβάσεις του Κώδικα ή ανάρμοστη συμπεριφορά κάποιου/ας μαθητή/τριας, διατηρούν το δικαίωμα αποκλεισμού του/της από τις υπόλοιπες φάσεις της Ολυμπιάδας, την έγγραφη αναφορά του όλου περιστατικού προς το σχετικό γραφείο του Υπουργείου Παιδείας και τον μελλοντικό αποκλεισμό του/της από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, σε περίπτωση που δικαιούται ηλικιακά να συμμετάσχει.
2) Κλήρωση ενός τηλεσκοπίου μεταξύ όλων των μαθητών και μαθητριών που πέτυχαν στον διαγωνισμό. 6
3) Τα άλλα έπαθλα του διαγωνισμού είναι: α. Για το Λύκειο: 300 € για τον/την πρώτο/η νικητή/τρια, αθλοθετημένο από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ). β. Για το Γυμνάσιο: 100 € για τον/ην πρώτη νικητή/τρια. Επίσης, όλοι οι επιτυχόντες/ούσες μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν ως δώρα διάφορα αστρονομικά και επιστημονικά βιβλία και περιοδικά, DVDs, CDs και θα εγγραφούν για ένα έτος, δωρεάν, συνδρομητές/τριες του αστρονομικού περιοδικού «ΟΥΡΑΝΟΣ», που εδώ και 28 χρόνια εκδίδει ανελλιπώς η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.
4) Τιμητικά διπλώματα απονέμονται και στα σχολεία στα οποία φοιτούν οι μαθητές/τριες. Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση και η γνωστοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες συνθήκες:  η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο/η καθένας/μία, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, χωριστά την δική του/της ατομική συμμετοχή,  η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό δεν εντάσσεται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου ούτε πραγματοποιείται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας και του διδακτικού προσωπικού,  οι γονείς ή οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών να έχουν ενημερωθεί και να εκφράσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για τη συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό, καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής διαγωνισμού του,  να μην υπάρχει καμία απολύτως δαπάνη (άμεση ή έμμεση) για τους συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες (και τους γονείς και κηδεμόνες τους),  στην ιστοθέση του διαγωνισμού και στις ιστοσελίδες που παραπέμπει να μην υπάρχει τοποθέτηση προϊόντων,  δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/ υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού,  οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών/τριών για τις ανάγκες των διαγωνισμών να γίνουν με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους,  η όλη διενέργεια των διαγωνισμών (αξιολόγηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων των συμμετεχόντων/ουχών μαθητών/τριών, σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού, 7  να δημοσιοποιηθούν προς το ΙΕΠ αναλυτικά οι απολογισμοί και τα παιδαγωγικά - διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Συνοπτικός Πίνακας Διαγωνισμού:  1 η Φάση: «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και από ώρα 9:00-12.00 π.μ. Στα διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια (Εξεταστικά Κέντρα) της χώρας.
 2 η Φάση: «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 και από ώρα 12:00-15:00 το μεσημέρι Στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72– Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
 3 η Φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», Σάββατο και Κυριακή 6 & 7 Απριλίου 2019. Μόνο για τη στελέχωση της Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
 Οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες που επιθυμούν να πληροφορηθούν οτιδήποτε σχετικό με τον διαγωνισμό μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους:

1. Ταχυδρομική διεύθυνση: Μαυρομμάτης Κων/νος, Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού 38333 Βόλος
3. Τηλέφωνα:  24.210 - 51.061, 24.210 - 46.253 & 6973.026.260 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός.  6944.535.455 Ζαχείλας Λουκάς, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας.  24.210 - 28.860 & 6978.834.548 Ξενάκης Χρήστος, επίτιμος σύμβουλος Φυσικών.
 4. FΑΧ:  24.210 - 51.061 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός.
 Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας. 

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Η ΣΟΝΕ για τα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας του ΑΧΕΠΑ

κάτι πέρα από την αστρονομία .......

Η ΣΟΝΕ για τα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας του ΑΧΕΠΑ

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος - www.ysog.eu - Γυναικεία Χορωδία "Νηρηίδες" Δήμου Παλαιού Φαλήρου (Μουσική Διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλικού) - Γυναικεία Χορωδία ''Καλλιτεχνήματα'' Κερατσινίου (Μουσική Διδασκαλία: Μαρία Μιχαλοπούλου) - Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας Αργυρούπολης (Μουσική Διδασκαλία: Λώρα Πετροπούλου) - Παιδική Χορωδία Αιγινίου "Canto Olympus" (Μουσική Διδασκαλία: Μιχάλης Καριοφυλλίδης) - ''Αγγέλων Φωνές'': Παιδική - Νεανική Χορωδία Ι. Μ. Σερρών & Νιγρίτης (Μουσική Διδασκαλία: Μαρία Κουβακλή) - Παιδική - Νεανική Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αθανασίου Χριστόπουλου Καστοριάς (Μουσική Διδασκαλία: Δημήτρης Θεοδωράκης) - Παιδική - Νεανική Χορωδία της ΣΟΝΕ (Μουσική Διδασκαλία: Ευάγγελος Αραμπατζής) Σολίστ: Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Νικόλας Σαββίδης, Άσπα Μαυρίδου, Έλενα Τιτίρλα Διεύθυνση: Ευάγγελος Αραμπατζής Παρουσίαση: Χρήστος Φερεντίνος Διοργάνωση: Λέσχη Lions / Θεσσαλονίκη - Μακεδονία Παραγωγή: Unplugged Studio Βελλίδειο: 17/2/18

https://www.youtube.com/watch?v=m11d_-SuckM

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

16/10/18: Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματο έτους 2018 "Το Σύμπαν ενώνει τους ανθρώπους"

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος έτους 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μιας διδακτικής ώρας στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Την παρουσίαση με θέμα "Το Σύμπαν ενώνει τους ανθρώπους" παρακολούθησαν οι μαθητές των τμημάτων Α1, Α4, Β3, Β4.

Στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος, που έχει θεσμοθετηθεί από τον ΟΗΕ για τον μήνα Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 7 δραστηριότητες σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, συλλόγους και σχολεία (από τις 250 δράσεις στην Ευρώπη και 3375 σε όλο τον κόσμο).

Η δική μας εκδήλωση εστίασε σε πραγματικές ιστορίες των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας. Παρουσιάσθηκαν οι προσπάθειες και η επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2017, με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) καθώς βρισκόταν σε τροχιά γύρω από την Γη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης και η επερχόμενη δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1 Ιουνίου 2030 (η μόνη εντυπωσιακή που θα συμβεί στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια)  και σίγουρα θα ενώσει τα μάτια μας στον ουρανό.

Αναφέρθηκε  η ιστορία του ερευνητή κ. Αντωνιάδη Ιωάννη (από το Διδυμότειχο ετών 33, απόφοιτος του ΑΠΘ) που διαπρέπει στον Καναδά συνεργαζόμενος με αστεροσκοπεία και πανεπιστήμια σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και τις πρόσφατες ερευνητικές του επιτυχίες.
Ένα "παιδί" που από μαθητής αγάπησε την αστρονομία και οι προσπάθειές του έγιναν πια επιτυχημένες δράσεις παγκόσμιας εμβέλειας.
Σκοπός ήταν να ενδυναμωθεί το ηθικό για να ενισχυθούν οι προσπάθειες των μαθητών μας ώστε να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους,  να πετύχουν, να δημιουργήσουν, να χαρούν, να συνεργασθούν και να χαρούμε και εμείς μαζί τους ! 

Ραντεβού στις 1 Ιουνίου 2030 ........ ! Μια έκλειψη που δεν πρέπει να χάσουμε !

Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο φυσικός κ. Πρασόπουλος Δημήτριος (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης)

Σχετικοί δεσμοί : 
α) Συνέντευξη του κ. Αντωνιάδη Ιωάννη από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής : 

β) Άρθρο για την δράση του κ. Αντωνιάδη Ιωάννη

γ) Πληροφορίες για την έκλειψη ηλίου της 1ης Ιουνίου 2030







l

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Αναμνηστικές φωτογραφίες του προγράμματος 2017- 2018

Μερικές από τις αναμνηστικές φωτογραφίες του προγράμματος.....

Δυστυχώς δεν ήμασταν όλοι......και του χρόνου με υγεία !







24 Μαίου 2018 : "Ένας ουρανός με αστέρια, σύμμαχος στις πλανητικές αναζητήσεις του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής"

"Ένας ουρανός με αστέρια,
σύμμαχος στις πλανητικές αναζητήσεις του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής"
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Το βραδάκι της Πέμπτης  24  Μαΐου 2018 αρχίσαμε να μαζευόμαστε κατά τις 20.00 στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Αρχικά ο καιρός ήταν απογοητευτικός αλλά τελικά στις 20.45 άρχισε να γίνεται «καταπληκτικός». Χρησιμοποιήσαμε ένα τηλεσκόπιο Νευτώνειο Dobsonian 8” (του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης) , ένα διοπτρικό 3,5’’ (του υπεύθυνου καθηγητή) και ένα κιάλι 20-50 Χ 70 (του σχολείου). Η πρόσκληση αφορούσε όλους τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και όχι μόνο τους 55 μαθητές των προγραμμάτων αστρονομίας.
Οι μαθητές με μια μικρή εκπαίδευση εύκολα αντιλήφθηκαν τον τρόπο που μπορούσαν να στοχεύσουν τα αντικείμενα παρατήρησης και σπάνια χρειάστηκε να επανατοποθετήσουμε τα αντικείμενα στα προσοφθάλμια των τηλεσκοπίων.

Στην αρχή παρατηρήσαμε την Σελήνη (φαινόμενος δίσκος 78%) με μεγέθυνση  Χ60 και αργότερα Χ80 με το Νευτώνιο Dobsonian 8”. Μερικοί μαθητές με σταθερό χέρι προσπάθησαν να τον δουν και με το κιάλι. Θάλασσες, κρατήρες και οροσειρές περνούσαν από τα μάτια των παιδιών που προσπάθησαν αρκετές φορές να φωτογραφίσουν με το κινητό τους.

Ο λαμπερός Δίας εύκολα ορατός με γυμνό μάτι παρατηρήθηκε κυρίως με το διοπτρικό τηλεσκόπιο με μεγέθυνση Χ45 και αργότερα Χ90. Εύκολα παρατηρήσαμε τους 3 από τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους του.  Ορατές με δυσκολία στην αρχή οι σκοτεινές ζώνες στο Δία, αργότερα λίγο πιο εύκολα. Ενθουσιασμός ειδικά από τους μαθητές που έβλεπαν για πρώτη φορά.

Στην εκδήλωσή μας μετείχε και ο έμπειρος ραδιοερασιτέχνης κ. Γιαγκίνης Αχιλλέας (συνεργάτης μας στα προγράμματα αστρονομίας)  ο οποίος κατάφερε, με ένα μικρό αλλά θαυματουργό εξοπλισμό να λάβει ήχο από διάφορους δορυφόρους που περνούσαν από την περιοχή μας, εντυπωσιάζοντας τους μαθητές και όχι μόνο.

Μερικοί διάσπαρτοι δορυφόροι στον ουράνιο θόλο σημαδεύτηκαν από το laiser μας για να είναι εύκολα ορατοί από τους μαθητές.

Η Αφροδίτη εύκολα ορατή με γυμνό μάτι στον δυτικό ουρανό – αν και στην αρχή ήταν κρυμμένη από πυκνά σύννεφα. Προτιμήσαμε να μην θυσιάσουμε χρόνο παρατήρησης με τηλεσκόπιο για να μην χάσουμε χρόνο από  τον πλανήτη Δία.

Τελευταίο αντικείμενο παρατήρησης ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ο οποίος ήταν ορατός με γυμνό μάτι από τις 22.18 έως τις 22.24 περίπου (ερχόμενος από Ιταλία κατευθυνόμενος προς κεντρική Ουκρανία). Όπως πάντα ένα εντυπωσιακό αντικείμενο – μόνο που σκέφτεσαι ότι φιλοξενεί από 4-8 αστροναύτες και ότι κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη σε 1 ½ ώρα ενθουσιάζεσαι !!
Η εκδήλωση τερματίσθηκε περίπου στις 22.30


Παραβρέθηκαν περίπου 120 μαθητές και μερικοί γονείς, ο κ. Διευθυντής Παπάζογλου Κωνσταντίνος, η κ. υποδιευθύντρια Σαλαμβά Αικατερίνη, η καθηγήτρια Ζωγραφοπούλου Σούλα και οι καθηγητές των προγραμμάτων Πρασόπουλος Δημήτρης, Πάρτσια Ζωή, Κορώνας Ηλίας.

Υποστήριξη παρείχαν από την πλευρά του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης και οι Κοπασάκης Αντώνης και Γαλάνης Νικόλας.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες













Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον 30ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες 2018 (EUCYS 2018)

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ


Μαρούσι, 16-5-2018
Αρ. Πρωτ.: 79969/Κ4

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον 30ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες 2018 (EUCYS 2018)

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δια της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς & Διά Βίου Μάθησης προτίθεται να συμμετάσχει στον «30° Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, από 14-19 Σεπτεμβρίου 2018. Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων αποτελεί έναν θεσμό με μεγάλη απήχηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς αναδεικνύει μελλοντικούς κορυφαίους επιστήμονες. Από το 1989, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τον διαγωνισμό, στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη ταλαντούχων νέων, η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των νέων επιστημόνων και η παροχή σε αυτούς της δυνατότητας να τεθούν υπό την καθοδήγηση ορισμένων εκ των πλέον εξεχόντων ερευνητών της Ευρώπης. Πρόκειται για μια διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Η.Π.Α., την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα κλπ.

2 Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να μην έχουν συμπληρώσει τα 21 έτη έως και την τελευταία ημέρα του μήνα που πραγματοποιείται ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός (Σεπτέμβριος 2018), αλλά να έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη την πρώτη ημέρα του ίδιου μήνα. Όσον αφορά στους φοιτητές/ σπουδαστές, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επιστημονική μελέτη τους/ ευρεσιτεχνία πριν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μην έχουν διανύσει πάνω από ένα έτος σπουδών σε Ελληνικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων. Υποβολή Προτάσεων Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν εργασία ατομική ή ομαδική (ομάδες με μέγιστο αριθμό 3 ατόμων) καθώς και το σχέδιο-κατασκευή της μελέτης (projects).

 Η εργασία θα είναι πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή ευρεσιτεχνία που οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει και η οποία θα υποβληθεί με την μορφή γραπτής αναλυτικής περιγραφής (γραπτό δοκίμιο) έως τις 30.5.2018, στο Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης ΣΑΕΠ & Εφαρμογής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Γεωλογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Ιατρική, Κοινωνικές Επιστήμες, Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου κ.λ.π. Διαδικασία επιλογής Η επιτροπή, αποτελούμενη από διακεκριμένους επιστήμονες, θα αξιολογήσει τα δοκίμια και θα προκρίνει έως τρία σχέδια (με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τους 3 υποψηφίους ανά σχέδιο, αλλά όχι περισσότερους από 6 υποψηφίους συνολικά και για τα 3 σχέδια), τα οποία θα αποτελέσουν τη συμμετοχ

3 Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων Στην τελική φάση του διαγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παρουσίαση των εργασιών στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής γίνεται από τους ίδιους τους υποψηφίους και βραβεύονται τα πιο πρωτότυπα και καινοτόμα σχέδια. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο Λύκειο διακρίθηκαν στον «Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες» με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, καθώς και ειδικής διάκρισης εγγράφονται καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους, το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί, εξετάζεται ως μάθημα κατεύθυνσης ή προσανατολισμού. Βλέπε σχετικά:  N. 4115/2013, παράγραφος 11 του άρθρου 38 (ΦΕΚ 24, τ. Α')  N. 3194/2003, παράγραφος 4 του άρθρου 8, εδάφιο α', (ΦΕΚ 267, τ. Α')  Ν 3748/2009, παράγραφος 3 του άρθρου 9 (ΦΕΚ 29, τ. Α') Δικαιολογητικά Τα γραπτά δοκίμια που θα υποβληθούν έως την καταληκτική ημερομηνία 30 Μαΐου 2018, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις δέκα σελίδες (μεγέθους Α4) και μπορούν να έχουν ως παράρτημα επιπλέον 10 σελίδες με γραφήματα, σχέδια, κλπ.

Περαιτέρω, τα γραπτά δοκίμια θα συνοδεύονται από σύντομο κείμενο μίας σελίδας, στο οποίο θα περιγράφονται συνοπτικά τα καινοτόμα στοιχεία της εργασίας. Επιπλέον του γραπτού δοκιμίου αποστέλλεται:  Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου πιστοποιητικού όπου αποδεικνύονται τα στοιχεία του αιτούντος και  Ενυπόγραφη αίτηση (παράρτημα)  Σχέδιο-κατασκευή της μελέτης (projects) 4 Η αποστολή των δικαιολογητικών με την ένδειξη “30ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες 2018 (EUCYS 2018)” μπορεί να γίνει:  ταχυδρομικά στην διεύθυνση:
 Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς & Διά Βίου Μάθησης Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης ΣΑΕΠ & Εφαρμογής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180 Μαρούσι  ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση:
 eucys 2018(Pap)minedu(dot)gov(teleia)gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210-3442869 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες παρακαλούμε επισκεφθείτε τους ιστότοπους: https://btyoungscientist.com/eucys-2018 https://ec.europa.eu/research/eucys/index.cfm?pg=home

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑTΕΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Μια 3D απεικόνιση των Voyager

Μια 3D απεικόνιση των Voyager, της απόστασης που βρίσκονται, φωτογραφίες,video κ.α.

https://voyager.jpl.nasa.gov/

NASA-JPL-CIT

Μια όμορφη ιστορία από τα Voyager 1 & 2 ......

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ακτινοβολία Hawking

Ένας μαθητής μας θέλησε να μάθει μερικά πράγματα για την ακτινοβολία Hawking και μου ζήτησε
να βρω κάτι δύσκολο για να το διαβάσει .......

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟ
Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών
Τμήμα Φυσικής

Ακτινοβολία Hawking

Διπλωματική Εργασία του: Πιέρρου Ντελή
Υπεύθυνος καθηγητής: Κ. Αναγνωστόπουλος

http://www.physics.ntua.gr/~konstant/homepage/diplomatikes/13.Ntelhs.pdf

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ένας γρήγορος ουράνιος χάρτης για την πόλη της Κομοτηνής

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να ετοιμάσετε ένα χάρτη - αλλάζοντας ημερομηνία και ώρα, για την περιοχή της Κομοτηνής.
Περιλαμβάνει και τους ορατούς πλανήτες καθώς και αρκετούς αστέρες και αστερισμούς.

http://www.heavens-above.com/skychart2.aspx?lat=41.1209&lng=25.3945&loc=%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%AE+691+00%2c+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1&alt=38&tz=EET


Η παρακάτω "φωτογραφία" είναι "κακής ποιότητας για εκτύπωση" προτιμήστε να φτιάξετε μια άλλη εσείς σε μορφή pdf από τον παραπάνω δεσμό.


Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Πέμπτη, 29/03/18 : Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΝΟΕΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης και Επιστημών Θεσ/νίκη


Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο
ΝΟΕΣΙΣ –Κέντρο Διάδοσης και Επιστημών
Θεσ/νίκη
Σχολικό έτος 2017 - 2018 

Στα πλαίσια των προγραμμάτων αστρονομικού περιεχομένου που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2017-2018 οργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσ/νίκη.

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στις 07.30 ξεκινήσαμε από το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής,  περίπου 50 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές. Στις 11.15 φτάσαμε στο ΝΟΕΣΙΣ. Με ένα μικρό διάλλειμα αρχίσαμε την «περιήγηση» στους χώρους του ΝΟΕΣΙΣ.

Α) «Θαύματα του σύμπαντος» διάρκεια 30 λεπτά
Παρακολουθήσαμε μια προβολή στο Πλανητάριο – θόλο με τίτλο «Τα θαύματα του σύμπαντος». Κοιτάξαμε  βαθιά μέσα στο Διάστημα, μέσα από τα «μάτια» του Hubble Space Telescope, ταξιδέψαμε δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο και να γίναμε  μάρτυρες της γέννησης του Σύμπαντος.
Σε μια αστρονομική εξόρμηση που έκοβε την ανάσα, παρακολουθήσαμε το σχηματισμό γαλαξιών - αστέρων και θα εξερευνήσαμε ορισμένα από τα πιο θαυμαστά νεφελώματα και αστρονομικές δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.
Βρεθήκαμε  βρεθείτε στο εσωτερικό του δικού μας Γαλαξία και μέσα από μία ανεπανάληπτη περιήγηση στο Ηλιακό Σύστημα επιστρέψαμε στη Γη.


Β) «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον»
Περιοδική έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ, διάρκεια 45 λεπτά
Χωρισθήκαμε σε 2 ομάδες με αντίστοιχους ξεναγούς οι οποίοι σαν άριστοι γνώστες μας ταξίδεψαν περίπου 80 χρόνια πίσω στην εποχή της ανάπτυξης του Ηλεκτρομαγνητισμού. Εάν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, τότε «εφευρέτης του 20ου αιώνα» είναι ο Νίκολα Τέσλα.
Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Συναινούσε στη χρήση πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές από κακή χρήση. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Το έργο και την προσωπικότητα του μοναδικού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του.
Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.
Εντυπωσιακό και το πηνίο Tesla των εκατομμυρίων Volt  που βρίσκεται στο αίθριο του ΝΟΕΣΙΣ, συνοδευόμενο με μουσική που μας ταξίδευε σε μια διαστημική εποχή !
Μια στάση 1 ½ ώρας για φαγητό και ξεκούραση και στις 15.45 αναχώρηση για Κομοτηνή. Κουρασμένοι αλλά φορτωμένοι με αρκετές όμορφες εμπειρίες επιστρέψαμε στις 19.30.

Να μην αγνοήσουμε να αναφέρουμε τους εκλεκτούς φίλους που συναντήσαμε το Μιχάλη Π. και το Γιώργο Μ., να ευχαριστήσουμε και τους 2 ξεναγούς μας και όχι μόνο !
Οι συνοδοί καθηγητές : Πρασόπουλος Δημήτριος (Φυσικός), Ευαγγέλου Φωτεινή (Αγγλικών), Πάρτσια Ζωή (Χημικός), Κορώνας Ηλίας (Γεωλόγος)























Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

15-22/3/18 : Μέτρηση γήινης ακτίνας & μεσημβρινής περιμέτρου - "πείραμα Ερατοσθένη"

«Ο Ερατοσθένης ….  στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής»

3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, σχολικό έτος  2017-2018
19 – 22 Μαρτίου 2018
2018 : Έτος Μαθηματικών

Στα πλαίσια του 2018 : Έτος μαθηματικών, όπως θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με έγγραφα της 16ης/01/2018 και της 1ης /3/ 2018 τα οποία παροτρύνουν σε  δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που  έχουν ως κύριο θέμα «Τα Μαθηματικά στην Αρχαιότητα», με σκοπό να αναδειχτούν οι ρίζες των μαθηματικών και η αφετηρία τους στην αρχαιότητα, καθώς επίσης και την θεμελίωση και ανάπτυξη των μαθηματικών που έγινε κυρίως στην Αρχαία Ελλάδα, πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω δράσεις :

Α) Παρουσίαση 40 λεπτών χωριστά στις τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου με θέμα το «Πείραμα του Ερατοσθένη» από τον Φυσικό του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, Δημήτριο Πρασόπουλο.
Η παρουσίαση περιελάμβανε 57 διαφάνειες : για τον Ερατοσθένη στην Αρχαία Αίγυπτο, το πείραμα και τον σύγχρονο τρόπο διεξαγωγής του καθώς και τις παλαιότερες προσπάθειες που έχουμε κάνει στο ίδιο σχολείο.

Β)  Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (για 6η χρονιά μας παρέχει μέρος του εξοπλισμού και εμπειρία πια 10 χρόνων) μετείχε από την Πέμπτη 15 Μαρτίου έως την 22 Μαρτίου 2018 σε ένα πανελλήνιο και ένα παγκόσμιο πρόγραμμα  μέτρησης της Γήινης Μεσημβρινής περιμέτρου (ή της Γήϊνης ακτίνας) με την μέθοδο του Ερατοσθένη.

Στην δραστηριότητα συμμετείχαν τα τμήματα Β1, Α2,Β3 περίπου 65 μαθητές δημιου-ργώντας 11 ομάδες. Η επεξεργασία των μετρήσεων και τα πειράματα συνεχίζονται όταν βρίσκουμε διαθέσιμο χρόνο και καλές καιρικές συνθήκες με τα άλλα τμήματα …..

Λίγα λόγια για τον Ερατοσθένη και το «πείραμά του».
Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ.Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) έζησε κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου εργάσθηκε ως βιβλιοθηκάριος στην γνωστή βιβλιοθήκη. Για 40 χρόνια ορίσθηκε ως υπεύθυνος και δίδαξε εκεί. Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων και συγγραφών του ασχολήθηκε με την αστρονομία και με ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου.
Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης και υπολόγισε, με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης. Tην υπολόγισε  39.690 km.
Σήμερα «γνωρίζουμε» αν και δεν μπορούμε να μετρήσουμε με απόλυτη σιγουριά, ότι η Γήινη μεσημβρινή περίμετρος είναι : 40.007,86 km.
Ως νέοι «Ερατοσθένηδες» καλεστήκαμε να προσπαθήσουμε και εμείς …. με χρήση υπολογιστών, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, google earth και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε να μετρήσουμε την Μεσημβρινή περίμετρο της Γης ή την Γήϊνη ακτίνα (αντίστοιχα στα 2 πειράματα)

Α. « Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» έτος 2018
Το πανελλήνιο πρόγραμμα οργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, Σερρών, Πιερίας, Κω και Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ) διοργανώνουν στις 20 Μαρτίου 2018 δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».   Σε αυτό το πρόγραμμα μετείχαν σύμφωνα με τους διοργανωτές πάνω από 800 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
 (http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes).

Β. «Το Πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» 2018

 Η Ελληνογερμανική Αγωγή, στο πλαίσιο του Έτους Μαθηματικών 2018, σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία και με τη συνδρομή του Περιφερειακού Γραφείου της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη, διοργανώνει την εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» με τη συμμετοχή περίπου 500 σχολείων από όλο τον κόσμο για φέτος (προσεγγιστικός υπολογισμός)
http://eratosthenes.ea.gr/

Για το πείραμα Α : οι μαθητές οργανώθηκαν σε ομάδες των 5-9 μαθητών οι οποίοι ανέλαβαν ο καθένας από μια συγκεκριμένη εργασία : Αρχηγός/εμψυχωτής, χειριστής κατακόρυφου πήχη, χειριστής μέτρου για την μέτρηση της σκιάς, καταγραφέας μετρήσεων.
Δημιουργήσαμε ορθογώνια τρίγωνα χρησιμοποιώντας το γνωστό «οικοδομικό αλφάδι» …. οι μετρήσεις ξεκινούσαν περίπου στις 12h 16min, ολοκληρώνονταν  περίπου στις 12h 30min ενώ η μεσουράνηση του ήλιου συνέβαινε περίπου στις 12h 25min. Οι μαθητές εργάσθηκαν με μεγάλη συνέπεια και μεθοδικότητα και κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την όλη προσπάθεια, αρκετά οργανωμένα και με υπευθυνότητα κάποιες φορές με άγχος αλλά και χαρά όταν ολοκλήρωναν την προσπάθειά τους και έβλεπαν ότι δεν είχαν κάνει σοβαρά λάθη.
Οι περισσότερες ομάδες ζητούσαν να πραγματοποιήσουν το πείραμα και τις επόμενες μέρες σίγουροι ότι θα τα κατάφερναν καλύτερα, βελτιώνοντας τον τρόπο που έδρασαν.
Για τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουμε να πούμε ότι ήταν μέσα στις προβλέψεις των σφαλμάτων (αν και έχουν επιτευχθεί μετρήσεις με πολύ μικρότερο σφάλμα σε δοκιμαστικές προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα από το ίδιο ή και άλλα τμήματα).
Δοκιμαστικά ξεκινήσαμε το πείραμα με το τμήμα Β1 και η τιμή που προέκυψε για την μεσημβρινή περίμετρο από τις 3 ομάδες ήταν : 40.132,78 km (σφάλμα περίπου 0,31%)

Για το Α πρόγραμμα στις 20 Μαρτίου 2017 αναζητήσαμε συνεργασίες με 7 σχολεία, από αυτά ανταποκρίθηκαν έγκαιρα τα 3  και μετά την ανταλλαγή μετρήσεων προέκυψε ο παρακάτω πίνακας.. …
            Συνεργασίες του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής με ελληνικά σχολεία
για την Γήινη ακτίνα (Πείραμα του Ερατοσθένη 2018 - ΠΑΝΕΚΦΕ)
20 Μαρτίου 2018
Πόλη, Σχολείο
Μεσημβρινή απόσταση σχολείων (km)
Γήινη ακτίνα (km)
Απόκλιση από την πραγματική τιμή
Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου
644,95
5.815,79
8,71%
Γυμνάσιο Τζερμιάδων - Λασιθίου
657,43
6.900,01
8,30%
Γυμνασίου Ζηπαρίου-ΕΚΦΕ ΚΩ
471,34
6.585,46
3,37%
Μέση τιμή  μετρήσεων



Χρησιμοποιώντας την μέση τιμή της σκιάς από τις 8 ομάδες των τμημάτων Β3 και Α2  που εργάσθηκαν  και ένα εικονικό σχολείο στον Ισημερινό προσδιορίσθηκε  η μεσημβρινή περίμετρος της Γης ίση με την τιμή :40.130,16  km (σφάλμα 0,31% από την πραγματική τιμή)
Οι μετρήσεις μας «κατατέθηκαν» στο Α πρόγραμμα που οργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.ΕΚΦΕ).

Για το Β πρόγραμμα στις 21 Μαρτίου 2018 δεν καταφέραμε να πάρουμε μετρήσεις (λόγω συννεφιάς) και επειδή μας ζητήθηκε συνεργασία από 2 συνεργάτες, ανταποκριθήκαμε με τις τιμές της 20ης Μαρτίου 2018 και κατασκευάσαμε τον παρακάτω πίνακα :  

            Συνεργασίες του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία
για την Γήινη μεσημβρινή περίμετρο (Eratosthenes experiment 2018)
Χώρα
Πόλη
Όνομα συνεργαζόμενου
Μεσημβρινή απόσταση σχολείων (km)
Γήινη μεσημβρινή
περίμετρος (km)
Απόκλιση από την πραγματική τιμή %
Ελλάδα
Σητεία
Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Σητείας
657,22
41.638,15
4,07%
Σερβία
Ranovac- Petrovac na Mlavi
Primary school in Ranovac
369,00
37.494,53
6,28%

Μέση τιμή 2 μετρήσεων
39.566,34 km
1,17%

Στα πειράματα συνεργάσθηκαν οι καθηγητές :
α) Πάρτσια Ζωή (Χημικός)
β) Κορώνας Ηλίας (Γεωλόγος)
γ) Καλαϊτζής Νικόλαος

Πολύτιμη η βοήθεια των εκπαιδευτικών που διέθεσαν «αλφάθια» και «μέτρα» για να μπορούμε να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα πολλές ομάδες εργασίας και τους ευχαριστούμε γι’αυτό.

Και του χρόνου να είμαστε καλά να το πραγματοποιήσουμε και πάλι!


Για λογαριασμό της ομάδας του πειράματος
Πρασόπουλος Δημήτριος, Φυσικός
3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (ΣΕΑΘ)