Σάββατο 26 Μαΐου 2018

24 Μαίου 2018 : "Ένας ουρανός με αστέρια, σύμμαχος στις πλανητικές αναζητήσεις του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής"

"Ένας ουρανός με αστέρια,
σύμμαχος στις πλανητικές αναζητήσεις του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής"
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Το βραδάκι της Πέμπτης  24  Μαΐου 2018 αρχίσαμε να μαζευόμαστε κατά τις 20.00 στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Αρχικά ο καιρός ήταν απογοητευτικός αλλά τελικά στις 20.45 άρχισε να γίνεται «καταπληκτικός». Χρησιμοποιήσαμε ένα τηλεσκόπιο Νευτώνειο Dobsonian 8” (του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης) , ένα διοπτρικό 3,5’’ (του υπεύθυνου καθηγητή) και ένα κιάλι 20-50 Χ 70 (του σχολείου). Η πρόσκληση αφορούσε όλους τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και όχι μόνο τους 55 μαθητές των προγραμμάτων αστρονομίας.
Οι μαθητές με μια μικρή εκπαίδευση εύκολα αντιλήφθηκαν τον τρόπο που μπορούσαν να στοχεύσουν τα αντικείμενα παρατήρησης και σπάνια χρειάστηκε να επανατοποθετήσουμε τα αντικείμενα στα προσοφθάλμια των τηλεσκοπίων.

Στην αρχή παρατηρήσαμε την Σελήνη (φαινόμενος δίσκος 78%) με μεγέθυνση  Χ60 και αργότερα Χ80 με το Νευτώνιο Dobsonian 8”. Μερικοί μαθητές με σταθερό χέρι προσπάθησαν να τον δουν και με το κιάλι. Θάλασσες, κρατήρες και οροσειρές περνούσαν από τα μάτια των παιδιών που προσπάθησαν αρκετές φορές να φωτογραφίσουν με το κινητό τους.

Ο λαμπερός Δίας εύκολα ορατός με γυμνό μάτι παρατηρήθηκε κυρίως με το διοπτρικό τηλεσκόπιο με μεγέθυνση Χ45 και αργότερα Χ90. Εύκολα παρατηρήσαμε τους 3 από τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους του.  Ορατές με δυσκολία στην αρχή οι σκοτεινές ζώνες στο Δία, αργότερα λίγο πιο εύκολα. Ενθουσιασμός ειδικά από τους μαθητές που έβλεπαν για πρώτη φορά.

Στην εκδήλωσή μας μετείχε και ο έμπειρος ραδιοερασιτέχνης κ. Γιαγκίνης Αχιλλέας (συνεργάτης μας στα προγράμματα αστρονομίας)  ο οποίος κατάφερε, με ένα μικρό αλλά θαυματουργό εξοπλισμό να λάβει ήχο από διάφορους δορυφόρους που περνούσαν από την περιοχή μας, εντυπωσιάζοντας τους μαθητές και όχι μόνο.

Μερικοί διάσπαρτοι δορυφόροι στον ουράνιο θόλο σημαδεύτηκαν από το laiser μας για να είναι εύκολα ορατοί από τους μαθητές.

Η Αφροδίτη εύκολα ορατή με γυμνό μάτι στον δυτικό ουρανό – αν και στην αρχή ήταν κρυμμένη από πυκνά σύννεφα. Προτιμήσαμε να μην θυσιάσουμε χρόνο παρατήρησης με τηλεσκόπιο για να μην χάσουμε χρόνο από  τον πλανήτη Δία.

Τελευταίο αντικείμενο παρατήρησης ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ο οποίος ήταν ορατός με γυμνό μάτι από τις 22.18 έως τις 22.24 περίπου (ερχόμενος από Ιταλία κατευθυνόμενος προς κεντρική Ουκρανία). Όπως πάντα ένα εντυπωσιακό αντικείμενο – μόνο που σκέφτεσαι ότι φιλοξενεί από 4-8 αστροναύτες και ότι κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη σε 1 ½ ώρα ενθουσιάζεσαι !!
Η εκδήλωση τερματίσθηκε περίπου στις 22.30


Παραβρέθηκαν περίπου 120 μαθητές και μερικοί γονείς, ο κ. Διευθυντής Παπάζογλου Κωνσταντίνος, η κ. υποδιευθύντρια Σαλαμβά Αικατερίνη, η καθηγήτρια Ζωγραφοπούλου Σούλα και οι καθηγητές των προγραμμάτων Πρασόπουλος Δημήτρης, Πάρτσια Ζωή, Κορώνας Ηλίας.

Υποστήριξη παρείχαν από την πλευρά του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης και οι Κοπασάκης Αντώνης και Γαλάνης Νικόλας.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου