Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

15 Μαΐου 2019 : “Το μέλλον της Ροδόπης μαθαίνει για νανοτεχνολογια, 3d printing στο διάστημα"


“Το μέλλον της Ροδόπης  μαθαίνει για  νανοτεχνολογια, 3d printing στο διάστημα και πως συμβάλουν στο μέλλον της αστρονομίας”

Κομοτηνή, 15 Μαΐου 2019
Πρασόπουλος Δημήτριος

Στις 15 Μαΐου 2019,  22  από τους μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής μετείχαν στο διαδικτυακό  πρόγραμμα Tipping Point https://www.100mentors.com/.
Οι ίδιοι μαθητές μετείχαν στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής  στις 13 Απριλίου 2019 και έχουν εκτενή ενδιαφέροντα για τις επιστήμες της Φυσικής, Αστρονομίας και όχι μόνο.

Α’ μέρος του προγράμματος : Κατά την διάρκεια του προγράμματος  ipping Point) έθεσαν 20 περίπου ερωτήσεις σε πανεπιστημιακούς και ερευνητές που μετέχουν στο πρόγραμμα ως μέντορες. Οι περισσότερες ερωτήσεις τους απαντήθηκαν και είδαμε τις βιντεοσκοπημένες απαντήσεις, κατά την διάρκεια των ωρών διδασκαλίας,  μαζί με όλους τους υπόλοιπους μαθητές της Β’ και Γ’  Γυμνασίου κατά την διάρκεια της θεματικής εβδομάδας. Παρακολουθώντας τις απαντήσεις,  γεννήθηκαν νέα ερωτήματα. Μια ενδιαφέρουσα ανατροφοδότηση που ίσως εξελίσσεται ακόμα στο μυαλό και την καρδιά τους.
Τις αρχικές απαντήσεις έδωσαν ο κ. Ορέστης  Καλογήρου  (καθηγητής στο ΑΠΘ ειδικευμένος σε  Επιστήμη Υλικών, Νανοτεχνολογία και Βιο-ιατρικές Εφαρμογές Υλικών) καθώς επίσης και η κ. Ιωάννα Δανάη Στυλιάρη (συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Hertfordshire  (Αγγλία)) ειδικευμένη στην Ιατρική Φυσική, κυρίως σε εφαρμογές Βιο-ιατρικής Μηχανικής (εφαρμογές σε εισπνεόμενα φάρμακα και βελτιώσεις τους).
Οι παραπάνω μέντορες απάντησαν με σαφήνεια και ωριμότητα.

Β’ μέρος του προγράμματος : Online Session : Σε συνέχεια του προγράμματος προσκαλέσαμε και συνομιλήσαμε τελικά με έναν μέντορα με διαδικτυακή συνομιλία με θέμα : «Αστρονομία στο μέλλον». Η συνομιλία είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.
Σύντομο Βιογραφικό : η ερευνήτρια  κ. Αρετή Μούρκα αρχικά  ξεκίνησε ως πτυχιούχος του τμήματος  Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου παρακολούθησε και το διετές μεταπτυχιακό  πρόγραμμα της Οπτοηλεκτρονικής -Μικροηλεκτρονικής και Λέιζερ. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την μεταπτυχιακή της εργασία με τίτλο ‘Δισδιάστατη και τρισδιάστατη εναπόθεση βιοσυμβατών και βιολογικών υλικών χρησιμοποιώντας τεχνικές Λέιζερ’ στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
 Αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Άντριους – το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Σκωτίας και το τρίτο παλαιότερο στον αγγλόφωνο κόσμο μετά το Oxford και το Cambridge , έκανε  διδακτορικό και ειδικεύτηκε στις χαρακτηριστικές ιδιότητες διαμορφωμένων δεσμών Λέιζερ.
Ακολουθεί η υποτροφία Marie Curie που την οδήγησε στην όμορφη πόλη του Μπορντό στην Νοτιοδυτική Γαλλία, μελετώντας την μέθοδο της διφωτονικής απορρόφησης για βιοϊατρικές εφαρμογές. Έτσι οδηγήθηκε  να εργάζεται σαν επιστημονικός συνεργάτης νανοτεχνολογίας στη Γερμανία, ανήκοντας σε μια spin-off εταιρεία από το Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης.

Τώρα πια κ. Αρετή Μούρκα (γεννημένη στο Μεσολόγγι) βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης  και εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Laser στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ερευνήτρια αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό της, μας μίλησε για νανοτεχνολογία ανέλυσε με σαφήνεια την δουλειά του ερευνητή και το χρόνο που διαθέτει για πειράματα, δημοσιεύσεις, πακέτα ΕΣΠΑ, διδασκαλία, γραμματειακή υποστήριξη κτλ.
Συνεχίζοντας μας μίλησε για 3d printing στο διάστημα και πως συμβάλει στο μέλλον της αστρονομίας  και των διαστημικών αποστολών. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, κέντρισε το ενδιαφέρον και για άλλες ερωτήσεις. Η συνομιλία είχε διάρκεια πάνω από 35 λεπτά. Για τους μαθητές ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και πιστεύουμε ότι είναι μια παρότρυνση και γιατί όχι ενθάρρυνση για να δουν την μαθητική τους ζωή με μια άλλη οπτική και να προχωρήσουν με μεγαλύτερο σθένος.
Καθόλη τη διάρκεια της συνομιλίας ο ήχος ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, μόνο μερικά λεπτά παρατηρήθηκε μικρή αλλοίωση και καθυστέρηση.
Γνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια 1η επαφή με ερευνητές / πανεπιστημακούς εύχομαι στους μαθητές, σε μερικά χρόνια να βρεθούν αυτοί στη θέση των μεντόρων και να γίνουν και αυτοί με τη σειρά τους μέντορες σε  άλλους έλληνες ή ξένους μαθητές. Να σπείρουν και αυτοί με τη σειρά τους σπόρους επιστήμης, ηθικής, αυτοεκτίμησης, και να δώσουν χρήσιμες διεξόδους σε νέα παιδιά.

 Να γίνουν πρωτεργάτες και στη ζωή και την εργασία τους.

Θερμά ευχαριστούμε την ερευνήτρια κ. Αρετή Μούρκα , τον καθηγητή ΑΠΘ κ. Ορέστη Καλογήρου και την ερευνήτρια κ. Ιωάννα Δανάη Στυλιάρη για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσαν !
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και την κ. Αναστασία Σπανού που λειτούργησε ως βοηθός – συνεργάτης στο περιβάλλον του προγράμματος επικοινωνίας !


Στην συνομιλία παραβρέθηκε και η καθηγήτρια Γερμανικών κ. Θεοχάρη Κωνστανίνα που εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δράση.

Την ευθύνη για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος/συνομιλίας είχε ο κ. Πρασόπουλος Δημήτριος, Φυσικός του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνικής  Αστρονομίας  Θράκης.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου