Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

18/6/13 : Παρατήρηση με τηλεσκόπιο : Σελήνη, Κρόνος, ΔΔΣ, ουρανογραφία ....


Η αστροπαρατήρησή μας άρχισε στις 20.00 και ολοκληρώθηκε κατά τις 23.30. Στη αρχή παρουσιάσθηκε ο τρόπος λειτουργίας του τηλεσκοπίου 8" (διάθεση από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης). Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερες δεξιότητες στο να το χειρισθούν, κάποιοι με αρκετή ευκολία και μερικές φορές τύχη.
Αρχικά παρατηρήσαμε την Σελήνη υπό το φως της μέρας. Ήταν ένα εύκολο αντικείμενο για χειροκίνητη παρακολούθηση με το τηλεσκόπιο 8¨ αλλά και με το μονόκυαλο του γυμνασίου (τοποθετημένο σε τρίποδα).
Όταν έδυσε ο Ήλιος μπορούσαμε να δούμε και την Αφροδίτη.
Με ευκολία οι μαθητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τον Κρόνο στον ερευνητή και αργότερα στο προσοφθάλμιο και να τον παρακολουθούν μέχρι μεγεθύνσεις Χ 120. Αναμφισβήτητα ο Κρόνος ήταν το πιο ενδιαφέρον αντικείμενο του ουράνιου θόλου.
Η ίδια μεγέθυνση χρησιμοποιήθηκε και στην Σελήνη, όπου με την βοήθεια Η/Υ και χάρτη εντοπίσθηκαν οι Άλπεις, η χαράδρα των Άλπεων, ο κρατήρας Πλάτο, Τύχο και αρκετοί άλλοι .
Στις 22h 16 min είδαμε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, να διατρέχει τον Ουρανό της Κομοτηνής για περίπου 5 λεπτά. Η ανακάλυψη (πρώτη θέαση) ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα.
Ακολούθησε ένα μικρό μάθημα ουρανογραφίας με τους αστερισμούς : Μικρή και Μεγάλη Άρκτος, Βοώτης, Κύκνος, Ηρακλής, Σκορπιός, Λύρα με την χρήση ειδικού αστρονομικού laser. Με την βοήθεια των μαθητών εντοπίσθηκε το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή Μ13 καθώς και η "κρεμάστρα" στον Κύκνο.
Στα περισσότερα αντικείμενα που παρατηρήθηκαν είτε με το μονόκυαλλο είτε με το τηλεσκόπιο οι μαθητές έδειξαν εντυπωσιασμένοι και κάποιες φορές δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Συμμετείχαν κυρίως μαθητές του προγράμματος "Μικροί Αστρονόμοι Εν Δράσει" που υλοποιήθηκε το Σχολ. Έτος 2013 στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Παραβρέθηκαν πάνω από 15 μαθητές του γυμνασίου αλλά και αρκετοί μικρότεροι σε ηλικία,  μερικοί γονείς, καθώς και οι καθηγητές του γυμνασίου μας Διευθύντρια κ.Γεωργιάδου Κερατσώ,  Υποδιευθυντής κ. Παπάζογλου Κωνσταντίνος, κ.Κουτσογιάννη Έλσα και ο κ.Πελαλίδης Ελευθέριος.
Στην αστρο ... περιήγηση συμμετείχε για αρκετή ώρα και ο κ. Αλέξανδρος Καρακασίδης (υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ Ροδόπης).
Την παρατήρηση επιμελήθηκε ο καθηγητής κ. Πρασόπουλος Δημήτριος, Φυσικός και μέλος ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.

Περισσότερα στο δεσμό : http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=161079&categoryid=10





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου